Вашият лекар може да Ви помогне да замените тези лекарства с други

Вашият лекар може да Ви помогне да замените тези лекарства с други

От Серена Маршал, 21 април 2021 г.

Проучването показва някои витамини и добавки, свързани с намален риск от COVID-19 при жените

Все още не изтичайте в аптеката, за да се запасите – данните от проучването далеч не са убедителни, казва изследователският екип.

От Кармен Чай, 20 април 2021 г.

Ваксинирани срещу COVID-19, но все още притеснени? Не си сам

Чувствате ли се на ръба дори след като сте получили ваксината срещу COVID-19? Експертите казват, че това е естествено. Ето защо – и какво да направите по въпроса.

От Кейтлин Съливан, 16 април 2021 г.

Защо жените от поколение X не са спали добре по време на пандемията

Генералът Xer Ada Calhoun написа книга за това защо много жени като нея са склонни да се сблъскат с уникална криза на средната възраст. Тогава глобална пандемия удари. Ето нейното мнение за това как. . .

От Аби Елин, 9 април 2021 г.

COVID-19 ли е причината да губите коса?

Ако откриете, че отделяте нишки, стресът от COVID може да е виновникът.

От Джесика Мигала 30 март 2021 г.

Проследете Vax: Работи ли системата за безопасност на ваксините COVID за проследяване на страничните ефекти?

Здравните агенции продължават да следят безопасността на ваксините, но кога данните им ще бъдат достъпни за обществеността?

От Серена Маршал, 29 март 2021 г. Вижте всички

Жените с РА трябва да мислят предварително, за да планират или предотвратят бременността. Райън Тътъл/Стокси

Независимо от здравословното им състояние, много жени се притесняват, когато обмислят идеята да имат бебе: Мога ли лесно да забременея? Ще родя ли здраво, доносено бебе? Жените с ревматоиден артрит (РА), които искат да създадат семейство, имат същите тези притеснения, но имат и други, което е разбираемо, тъй като РА наистина може да засегне както здравето на вашето бебе, така и вашето, според проучване, публикувано през май 2019 г. издание на актуални ревматологични доклади.

Все по -голям брой жени с РА изглежда навлизат в майчинството, отчасти поради по -доброто лечение, което може да поддържа болестта им под контрол през деветте месеца на бременността, казва Меган Клоуз, д -р, директор на автоимунитета на херцога в клиниката по бременност и доцент по медицина в университета Дюк в Дърам, Северна Каролина.

Свързани: Ползата от неуспешното лечение на ревматоиден артрит: Историята на Стейси

Добрата новина: Повече се знае как да помогнем на жените да планират успешно семейството си и да изнасят здраво бебе до термин, казва д -р Клоуз.

Жените с РА са нетърпеливи да получат информация за бременността и здравето

Преди да зачене, Ейми Мацумото, специалист по връзки с обществеността в Пасадена, Калифорния, която има RA, често се тревожеше за това какво ще се случи. „Изключително се притеснявах, че моят РА ще повлияе на бременността ми, особено за пристъпите и управлението на болката“, казва тя. За щастие болестта й остана под контрол и преди девет месеца тя роди здраво момиченце на име Слоун.

„Жените с РА, които искат да имат бебе, са нетърпеливи за информация“, казва Клоуз, особено за това как могат безопасно да балансират собственото си здраве и здравето на нероденото си дете. За отговори много от тях се обръщат към своите лекари. Докато голям брой знаят най -новата информация за това как да се постигне този баланс, твърде много все още дават на жените неправилни съвети и възпират бременността, когато не трябва, казва Клоуз.

Жените също се обръщат към други жени с болестта, за да получат съвет. Проучване на запитвания за бременност в три подгрупи на Reddit, занимаващи се с артрит, публикувано през август 2019 г. в ACR Open Rheumatology, откри десетки теми по теми като въздействието върху бременността и как да се управляват симптомите след зачеването.

Свързани: 7 често срещани грешки при лечението на ревматоиден артрит

Изберете ефективни методи за контрол на раждаемостта, когато живеете с RA

Когато имате RA, важно е да не забременеете, докато не сте готови. Това означава да държите заболяването си под възможно най-добрия контрол в продължение на поне три до шест месеца, преди да опитате да забременеете, защото това по-добре намалява шансовете ви за усложнения по време на бременност, според Майка към бебето, уебсайт, създаден от експерти за рисковете от вродени дефекти.

Това означава избор на ефективна контрацепция, което е особено важно, ако приемате лекарства, които не са съвместими със здравословна бременност. Това е нещо, което не всяка жена с РА прави. В проучване сред близо 200 жени от уебсайта на общността по артрит CreakyJoints, представено през 2017 г. в Американската академия по ревматология (AAR), около 28 % от жените в репродуктивна възраст са приемали лекарството Trexall (метотрексат), за което е известно, че причинява вродени дефекти при бебета ; използвани методи за контрол на раждаемостта, считани за неефективни, като например презервативи за мъже или метод за ритъм; или още по -лошо, изобщо не са използвали контрол на раждаемостта.

Ефективни методи за контрол на раждаемостта, когато имате RA и не планирате бременност

Ако не планирате да забременеете поне една година, най -ефективните форми на контрол на раждаемостта са имплант (Nexplanon) под кожата на горната част на ръката ви или вътрематочно устройство (IUD), поставено в матката ви, според Planned Родителство. „Тези методи са практически надеждни за избягване на бременност и са лесно обратими, когато сте готови да забременеете“, казва Клоуз.

Други ефективни методи, когато се използват правилно, включват орални контрацептиви и вагинални пръстени. Ако имате неочакван незащитен секс, хапчето сутрин след това също е безопасно за жени с РА, отбелязва Принстънският университет.

Шансовете ви за зачеване може да не са по -малки

Може да е вярно, че на някои жени с РА е необходимо повече време, за да забременеят, изпитвайки субфертилитет преди да забременеят в крайна сметка. Както при жените без това автоимунно заболяване, някои ще се нуждаят от методи, подпомагани от лекар, за да забременеят, отбелязва Центровете за контрол и превенция на заболяванията (CDC), включително лекарства, осеменяване или ин витро оплождане, според клиниката на Майо.

По -дългото време на зачеване изглежда е свързано с тежестта на състоянието на жената, лекарствата, които използва, или с факта, че някои жени отлагат бременността, докато навършат възраст и болестта се контролира по -добре.

И все пак Клоуз казва: „Много жени с РА няма да имат проблем със зачеването. ”

Още добри новини: Смята се, че процентът на спонтанен аборт не е по -различен за жените с болестта, отколкото за тези без, казва тя.

Работете с вашия ревматолог и други лекари

Ако мислите да създадете семейство, ще искате да намерите ревматолог, който е запознат с притесненията на по -младите жени и с когото се чувствате комфортно да обсъждате плановете си, казва д -р Лин Лудмер, медицински директор по ревматология в болница Mercy в Балтимор.

„Семейното планиране не е само за гинеколога. Това също трябва да е част от разговорите ви с вашия ревматолог “, казва д -р Лудмер.

Най -добре е да се консултирате с вашия ревматолог поне три месеца преди да забременеете, казва тя. По този начин Вашият лекар може да прецени дали болестта Ви е достатъчно контролирана и, което е важно, дали лекарствата, които приемате, са безопасни по време на бременност.

Подобна дискусия трябва да се проведе и от мъже с РА, които планират да бъдат бащи, подчертава Лудмер, тъй като някои лекарства също могат да повлияят на сперматозоидите.

Свързани: Преддиабетът уврежда ли спермата и причинява проблеми с плодовитостта?

За щастие, повечето антиревматични лекарства, модифициращи болестта (DMARDs), се оказаха безопасни за мъжете да приемат при зачеването, според преглед, публикуван през април 2019 г. в списанието Семинари по артрит и ревматизъм.

През цялата бременност поддържайте редовните си срещи с вашия ревматолог, който ще проверява хода на заболяването ви и ще ви помогне да планирате най -доброто управление на състоянието си след раждането.

Повечето лекарства срещу РА са безопасни по време на бременност

За щастие, голям брой лекарства, използвани за RA днес, е добре да продължат по време на бременност, казва Clowse. „В стария модел лекарите спряха всички лекарства и стискаха палци да не избухнете твърде зле“, отбелязва тя. Сега има дълъг списък с лекарства, които са документирани да не навредят на нероденото бебе, според статия, публикувана през март 2109 г. в The Journal of Rheumatology.

Лекарствата, които не са безопасни, трябва да се отменят под наблюдението на Вашия лекар. Те включват лекарства, за които е известно, че са несъвместими с бременността, като Trexall (метотрексат) и Arava (лефлуномид), и тези, чиято пренатална безопасност е неясна, като Xeljanz (тофацитиниб) и COX-2 инхибитори. Вашият лекар може да Ви помогне да замените тези лекарства с други.

За да разберете дали лекарствата, които приемате, трябва да продължат, уебсайтът “Майка към бебето” публикува лесно достъпен списък с всички лекарства с подробна, актуална информация за тяхното въздействие върху нероденото бебе.

Пристъпите на RA могат да се случат по време на бременност

Лекарите казват, че повече от три четвърти от жените преминават в ремисия по време на бременност. Но за съжаление, по -новите изследвания рисуват по -малко розова картина. Само около 20 до 40 процента от жените ще го направят, според ревматолози от клиниката Майо в статия, публикувана през март 2016 г. в „Ревматология с отворен достъп“.

Почти 20 процента съобщават за умерена до висока активност по време на бременност, отбелязва статията, друга причина защо добрата комуникация с вашия ревматолог е толкова важна.

“Казвам на жените, че бременността може да е добра за RA, но инхибиторите на TNF са по -добри”, казва Клоуз.

Добре е да останете на блокери на TNF – поне в началото

Популярни биологични лекарства, известни като инхибитори на TNF (TNFi) или блокери на TNF, включително Enbrel (етанерцепт) и Remicade (инфликсимаб), могат да бъдат продължени по време на бременност, особено през първия триместър.

Това е добра новина за жените, приемащи тези лекарства, тъй като проучване, планирано за представяне на годишната среща на Американския колеж по ревматология през ноември 2019 г., установи, че жените, които прекратяват своя TNFi при зачеването, са изправени пред висок риск от изблици по време на бременност. Същото изследване също така показва, че жените, които остават на лекарството по време на бременност, често са в състояние успешно да удължат времето си между инжекциите, стига болестта им да бъде контролирана.

Експертите не са съгласни дали жените трябва да спрат да приемат някои TNFi лекарства след първия триместър, но Clowse вярва, че повечето от тези лекарства могат да се приемат до около 32 седмици. След това те трябва да бъдат спрени до раждането, така че лекарството да не се прехвърля на бебето и да се рестартира скоро след това.

Тъй като по -новите биологични продукти, като Orencia (абатацепт) и Actemra (тоцилизумаб), нямат толкова дългогодишен опит при бременни жени, Clowse препоръчва на жените, които искат да забременеят, да ги избягват засега.

Жените с РА са изправени пред малък риск от преждевременно раждане

Жените с RA имат по -малка вероятност от тези с други автоимунни състояния като лупус да изпитват трудности при носенето на бебето си. Съществува обаче малък повишен риск от преждевременно раждане и прееклампсия при жени с РА.

Тези, които имат добър контрол на заболяването си, със или без лекарства, не трябва да имат този проблем, казва Клоуз.

Подобрете здравословните навици и начина на живот преди бременността

В Ръководството на пациентите си за бременност и семейно планиране с ревматични заболявания CreakyJoints съветва жените и техните партньори да приемат навици за здравословен начин на живот, преди да забременеят.

Ако вие или вашият партньор пушите, ще искате да прекъснете този навик. Ако пиете много, намаляването на скоростта може да увеличи шансовете ви да забременеете и да имате здраво бебе.

Яденето на здравословни храни и опитите да постигнете най -доброто си тегло също са полезни за бъдеща бременност.

Дали този симптом е признак на бременност или признак на пристъп?

Може да изглежда странно, че бременните жени понякога казват, че не могат да разберат дали болестта им се разраства или дали изпитват симптомите на бременността. Но това е така, защото някои от симптомите – като болки в кръста, умора, гадене и подути ръце или крака – могат да бъдат подобни, според ръководството на пациента CreakyJoints.

Ще искате да говорите с Вашия лекар за притесненията си. Но според CreakyJoints, добро общо правило е, ако те се чувстват различни от обичайните ви симптоми, те вероятно са болките при редовна бременност.

Абонирайте се за нашия бюлетин за ревматоиден артрит!

Най -новото в ревматоидния артрит

Интелигентно здраве: Опитах криовибрация VibraCool за моя ревматоиден артрит – и ето какво се случи

От Черил Кроу, 12 април 2021 г.

Смеещ се автор отнема смъртоносна сериозна тема: Борба за здравно осигуряване

Понякога си мисля, че ме искаш мъртъв … И аз съм тук, за да живея. И изглежда, че тези неща понякога се изключват взаимно. – Джени Лоусън, от „Счупен (…

От Бет Левайн, 6 април 2021 г.

Възпалението може да допринесе за влошаване на дългосрочните нива на оцеляване при хора с ревматично заболяване

Младите възрастни с псориазис, лупус и RA са изправени пред по -висок риск от смърт от инфаркт, показва проучването.

От Беки Ъпъм, 5 април 2021 г.

Интелигентно здраве: Опитах телездраве за виртуална реалност за хронична артритна болка – и ето какво се случи

От Черил Кроу 2 март 2021 г.

8 неща, които хората с ревматоиден артрит трябва да знаят за ваксините срещу COVID-19

Научете за безопасността, ефективността и значението на ваксините срещу COVID-19, ако вие или ваш близък живеете с ревматоиден артрит.

От Мерил Дейвидс Ландау 8 февруари 2021 г.

По -лош ли е вашият ревматоиден артрит, отколкото си представяте?

Не бързайте да отхвърляте симптомите си като „нормални кето диета измама. ”Внимавайте за тези признаци, че трябва да се обадите на Вашия лекар.

От Брайън П. Дънли, 4 февруари 2021 г.

7 от най -добрите приложения за активност за хора с ревматоиден артрит

Опитайте тези тракери за активност, ако артритът пречи на тренировките ви.

От Майкъл Долан, 7 януари 2021 г.

6 начина да извлечете максимума от телемедицинското си посещение при вашия ревматолог

С пандемията COVID-19 посещенията за телездраве за управление на РА станаха по-чести от всякога. Изпробвайте тези съвети, за да се възползвате максимално от виртуалното си посещение.

От Ерика Патино, 17 ноември 2020 г.

Предварително са представени нови насоки за лекарства за лечение на ревматоиден артрит

Експерти от Американския колеж по ревматология са хвърлили нов поглед върху изследването и препоръчват предварително най -добрите лекарства за лечение на РА.

От Мерил Дейвидс Ландау 10 ноември 2020 г.

7 съвета как да останете активни у дома с RA

Прекарвате повече време от всякога у дома, но упражненията все още са от решаващо значение – особено при RA. Опитайте тези съвети, за да разклатите тренировката си или да започнете. . .

От Ерика Патино, 22 октомври 2020 г. “

Ще помогне ли кето диетата да облекчи болките в ставите? IStock (2)

Докато отслабването може да бъде от полза за много видове болки в ставите, хранителните вещества, които ядете, докато отслабвате, са основните съставки за добро здраве. Кетогенната диета, оживената диета с високо съдържание на мазнини и ниско съдържание на въглехидрати, обикновено наричана кето, се основава на идеята, че изрязването на въглехидрати-основният източник на енергия на тялото-принуждава тялото да изгаря мазнините за гориво, като допълнително зарежда загубата на тегло.

СВЪРЗАНИ: Най -добрите храни, които да добавите към диетата си за борба с ревматоидния артрит

Но елиминирането на зърнени храни, плодове, много зеленчуци, както и други здравословни храни от вашата диета изчерпва тялото ви от витамините и минералите, които помагат да поддържате тялото си в баланс. „Това не е добър избор за хора със системни възпалителни състояния, защото напълно противоречи на познатата ни наука, която предотвратява възпалението в тялото“, казва д -р Lona Sandon, RDN, доцент в катедрата по клинично хранене в UT Southwestern в Далас, който също има ревматоиден артрит.