Какво трябва да знаете за аналния рак

Какво трябва да знаете за аналния рак

Анален рак се случва в ануса, който е в края на стомашно -чревния тракт. Той е различен от и по -рядко срещан от колоректалния рак, който е рак на дебелото черво или ректума.

Аналният рак е рядък, но броят на новите случаи нараства.

Според Американското дружество за борба с рака (ACS) вероятно ще има около 8 300 нови случая през 2019 г. От тях 5,530 ще засегнат жените, а 2770 ще засегнат мъжете. ACS очакват около 1280 души да умрат от аналния рак, включително 760 жени и 520 мъже.

Различните фактори могат да увеличат риска от аналния рак, но инфекцията с два вида човешки папиломавирус (HPV) изглежда е в основата на 91% от случаите.

Аналният рак е рядък преди 35 -годишна възраст. Средната възраст на диагнозата е, когато човек е в началото на 60 -те. Около 1 на 500 души ще развият анален рак в известно време.

В началото аналният рак може да прилича на хемороиди. Всеки, който забележи промени в аналната зона, трябва да види лекар. Често те нямат рак. Ако го направят, ранната диагноза е по -вероятно да доведе до положителен резултат.

Честите симптоми на аналния рак включват:

 • кървене от ректума
 • Сърбеж около ректума
 • Болка или чувство на пълнота около ануса
 • бучки, които могат да приличат на хемороиди
 • Промени в движенията на червата
 • Тесни изпражнения
 • Изхвърляне от ануса
 • Подути лимфни възли в слабините или аналната област

Някои от тези симптоми също могат да бъдат резултат от хемороиди, анални брадавици или анално разкъсване. Човек обаче трябва да види лекар, ако тези промени настъпят, за да изключи рака.

Причини

Анален рак се развива, когато клетките растат неконтролируемо и образуват тумор. Два вида рак могат да се образуват в ануса, в зависимост от това къде започва ракът.

плоскоклетъчен рак на клетките: Аналният канал свързва ректума с външната страна на тялото. Плоскоклетъчни клетки подреждат канала. Тези плоски клетки изглеждат като рибни люспи под микроскопа. Повечето анални ракови заболявания са плоскоклетъчни карциноми, защото се развиват от плоскоклетъчни клетки.

Аденокарцином: Точката, в която аналният канал отговаря на ректума, се нарича преходната зона. Той има плоскоклетъчни клетки и жлезисти клетки. Жлезистите клетки произвеждат слуз, което помага на изпражненията да преминават гладко през ануса. Аденокарциномът може да се развие и от жлезистите клетки в ануса. Около 3–9% от аналните ракови заболявания са от този тип.

Рискови фактори

Рисковите фактори за аналния рак включват:

HPV: Има нарастващи доказателства, че някои видове HPV увеличават риска от различни ракови заболявания. Изследователите са свързани присъствието на HPV16 с различни ракови заболявания, включително рак на шийката на матката и някои рак на главата и шията.

Други ракови заболявания: Хората, които са имали друг рак, свързан с HPV, изглежда имат по-висок риск от аналния рак. За жените те включват вагинален или рак на шийката на матката или анамнеза за предракови клетки в шийката на матката. Мъжките, които са имали рак на пениса, също имат по -висок риск.

ХИВ: Хората с ХИВ имат по -висок риск от развитие на аналния рак от хората без вируса.

Намален имунитет: Хората с потисната имунна система имат по -висок риск. Имунната система може да бъде по -слаба при хора със СПИН и тези, които приемат лекарства след трансплантация.

Как хората със слаба имунна система могат да останат здрави? Разберете тук.

Сексуална активност: Наличието на множество сексуални партньори може да увеличи риска, тъй като това увеличава вероятността от излагане на HPV.

Секс: Аналният рак е по -често срещан при жените, отколкото при мъжете. Въпреки това, сред афро -американците е по -често сред мъжете до 60 -годишна възраст, след което е по -вероятно да засегне жените.

Възраст: С остаряването на хората, шансовете им за развитие на аналния рак се увеличават.

Пушене: Пушачите имат значително по -висок риск от няколко ракови заболявания, включително аналния рак. Напускането може да намали риска.

Лечение

Лечението на аналния рак ще бъде различно за всеки човек.

Фактори, които влияят на вариантите за лечение, включват:

 • Размерът на тумора
 • степента на рак, тъй като ракът с висок клас може да бъде по -агресивен
 • Дали ракът се е разпространил
 • Възрастта и цялостното здраве на индивида

Хирургия, химиотерапия и лъчева терапия са основните възможности за лечение.

Хирургия

Видът на операцията зависи от размера и положението на тумора.

Резекция: Хирургът премахва малък тумор и някаква околна тъкан. Това е възможно само ако ракът не е повлиял на аналния сфинктер или мускул. След тази процедура човекът все още ще може да има движение на червата.

Резекция на корема на корема: Хирургът отстранява ануса, ректума и участък от червата. Лицето няма да може да има движение на червата и затова хирургът ще изгради колостомия. В колостомия хирургът извежда края на червата на външната страна на корема. След това торба покрива стома или отваряне и събира изпражненията извън тялото.

Човек с нова колостомия може да се почувства тревожен, но може да води нормален живот, да спортува и да бъде сексуално активен. Лекар обаче ще се опита да избегне операция, която променя физическите структури, доколкото е възможно.

Химиотерапия и лъчетерапия

Лекар може да препоръча химиотерапия, лъчева терапия или и двете. Хората могат да имат тези лечения едновременно или едно след друго. Ако тези подходи работят, човекът може да не се нуждае от колостомия.

Химиотерапията използва лекарства, които убиват раковите клетки или не им пречат да се разделят. Лекарят може да им даде устно или чрез инжектиране.

лъчевата терапия използва високоенергийни лъчи, които унищожават раковите клетки. При външно радиация машина произвежда лъч, който е насочен към злокачествените клетки. Вътрешното излъчване включва поставяне на радиоактивен материал в тялото, откъдето излъчва текущо радиация.

Както лъчевата терапия, така и химиотерапията могат да имат неблагоприятни ефекти. Радиационната терапия може да доведе до болезненост и мехури около ануса. Лекар може да предпише терапии за намаляване на тежестта на страничните ефекти.

Други краткосрочни ефекти от комбинирането на радиация и химиотерапия за аналния рак могат да включват други кожни проблеми и стомашно -чревни проблеми.

Дългосрочните ефекти могат да включват:

 • Сексуална дисфункция
 • По -висок риск от кръвни съсиреци в краката
 • Стереснение на Анусът
 • Проблеми с пикочния cardiol отзиви мехур
 • Възпаление на лигавицата на ректума

лекар ще работи с индивида, за да избере най -добрия вариант за тях.

Имунотерапия

Учените са разгледали нововъзникващо лечение, което наричат ​​имунотерапия.

Специфичните лекарства могат да засилят защитата на имунната система от някои видове рак.

Изследователите се надяват, че имунотерапията може един ден да бъде опция и за аналния рак.

перспективи

Прогнозата за човек с аналния рак ще зависи до известна степен от етапа, в който те получават диагноза. Експертите използват статистически данни, за да разберат колко хора могат да очакват да живеят още 5 години или повече след диагнозата на рака.

Според ACS шансовете да живеят най -малко 5 години с аналния рак са:

 • 82% за локализиран рак, който не се е разпространил извън първоначалния сайт. ;>

Специалистите са основали тези прогнози за данните за болестта за 2008–2014 г. Тъй като медицинските знания и лечения се подобряват, така и перспективите.

Други фактори, влияещи върху перспективата, включват цялостното здраве и възраст на индивида. Въпреки това, всеки, който получи диагноза рак на ранен етап, ще има по -голям шанс за ефективно лечение от тези, чиято диагноза е по -късно. Поради тази причина е от съществено значение скоро да се види лекар, ако настъпват промени в или около ануса.

Често е възможно да се открие аналният рак в ранните етапи, особено ако се появи в долната част на аналния канал.

Диагноза

За диагностициране на аналния рак, лекар ще:

 • Попитайте човека за техните симптоми
 • Вземете медицински История
 • Извършете физикален преглед

Ако лекарят вярва, че може да присъства аналният рак, те ще насочат човека към колоректален хирург, лекар, който е специализиран в червата условия.

Специалистът може да извърши редица тестове.

Ректален преглед

лекарят може да вмъкне проктоскоп, аноскоп или сигмоидоскоп в ануса, за да изследва по -подробно областта. Това ще помогне да се определи дали човекът се нуждае от биопсия.

Биопсия

лекарят ще вземе малка проба от тъкан от аналната област и ще я изпрати в лабораторията за изследване под микроскоп.

Ако биопсията разкрие ракова тъкан, човекът ще се нуждае от допълнителни тестове, за да разбере колко голям е ракът и дали се е разпространил.

CT, MRI или ултразвуково сканиране може да ви помогне да потвърдите резултатите. Това може да включва ректален ултразвук, при който лекарят вкарва инструмент в ануса, за да може да види тъканите по -ясно.

Какво е биопсия и какво включва? Научете повече тук.

За да намалите риска от аналния рак, човек може:

 • да има ваксинация срещу HPV, преди да стане сексуално активна
 • Използвайте презервативи, когато правите секс ;

  Едно лице може също да попита лекар за скрининг дали има висок риск, като HPV инфекция.

  Извличане

  Аналният рак е сравнително рядък рак с тесни връзки към HPV. Наличието на ваксинация срещу HPV и виждането на лекаря за всякакви промени в аналната област може да помогне за намаляване на риска от аналния рак и неговите усложнения. Хората с по -висок риск трябва да обмислят да попитат лекаря си за скрининг.

  Q:

  Увеличава ли анален секс рискът от аналния рак?

  a:

  Да. Рискът от аналния рак се увеличава с по -голям брой и излагане на множество сексуални партньори, особено с анален контакт. Най -често срещаният рисков фактор за аналния рак е инфекцията с човешкия папиломавирус (HPV). HPV е вирус, предаван по полов път, който хората могат да предават по време на анален секс

  отговорите представляват мнението на нашите медицински експерти. Цялото съдържание е строго информационно и не трябва да се счита за медицински съвет.

 • Колоректален рак
 • Рак/онкология
 • Стомашно -чревна/гастроентерология

Contents