Covid-19 και διαταραγμένη κατανάλωση: Πώς η πανδημία έχει επηρεάσει τις διατροφικές συνήθειες

Covid-19 και διαταραγμένη κατανάλωση: Πώς η πανδημία έχει επηρεάσει τις διατροφικές συνήθειες

Τα τελευταία 2 χρόνια, η πανδημία Covid-19 έχει προκαλέσει πολλές σωματικές και συναισθηματικές προκλήσεις. Αλλά έχει επίσης επηρεάσει δυσμενώς τα πρότυπα φαγητού των ανθρώπων και αύξησε τον επιπολασμό της διαταραγμένης διατροφής;

Παρόλο που δεν αναφέρεται ως διαγνωστική κατάσταση στο διαγνωστικό και στατιστικό εγχειρίδιο των ψυχικών διαταραχών, 5η έκδοση (DSM-5), η διαταραγμένη διατροφή μπορεί να προκαλέσει συμπτώματα παρόμοια με μια διατροφική διαταραχή, συμπεριλαμβανομένης της περιοριστικής ή καταναγκαστικής κατανάλωσης τροφίμων. Επιπλέον, το άγχος, η συναισθηματική δυσφορία και οι αλλαγές στη ρουτίνα-μερικοί από τους ίδιους παράγοντες άγχους που πολλοί άνθρωποι που βιώνουν κατά τη διάρκεια της πανδημίας Covid-19-μπορούν να προκαλέσουν ή να εντείνουν αυτά τα συμπτώματα.

νωρίς στην πανδημία, η έρευνα έδειξε αύξηση των αυτοαναφερόμενων ανησυχιών διαταραχής διατροφής. Ωστόσο, αυτό σημαίνει ότι το άγχος που σχετίζεται με την πανδημία έχει προκαλέσει αύξηση των άλλων ανησυχιών για την ψυχική υγεία που σχετίζονται με τα τρόφιμα, όπως η διαταραγμένη κατανάλωση;

Για περισσότερες συμβουλές σχετικά με την πρόληψη και τη θεραπεία του Covid-19, επισκεφθείτε τον κόμβο του κοροναϊού μας.

Σε αυτό το ειδικό χαρακτηριστικό, μιλήσαμε με δύο ειδικούς για να βοηθήσουμε στον προσδιορισμό της σχέσης μεταξύ της διαταραγμένης διατροφής και της πανδημίας Covid-19.

Τι είναι το διαταραγμένο φαγητό;

Η διαταραγμένη κατανάλωση μπορεί να είναι προκλητική για τον ορισμό καθώς περιλαμβάνει ένα ευρύ φάσμα προτύπων διατροφής. Ωστόσο, γενικά, τα άτομα με διαταραγμένο πρότυπο διατροφής μπορεί να τρώνε για λόγους άλλους εκτός από την πείνα.

Επιπλέον, θα μπορούσαν επίσης να αλλάξουν τα πρότυπα διατροφής τους ως απάντηση σε εσωτερικά ή εξωτερικά ερεθίσματα, όπως άγχος, πλήξη ή συναισθηματική δυσλειτουργία.

Τα άτομα με διαταραγμένα πρότυπα διατροφής μπορεί να έχουν συμπτώματα παρόμοια με εκείνα με διατροφική διαταραχή. Αυτά τα συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν:

 • νηστεία ή παραλείψεις γευμάτων
 • Καθαρισμός ή καθαριστική κατάχρηση
 • Μια ανθυγιεινή ανησυχία με την εικόνα του σώματος ή το βάρος

κλινικά διαγνωσμένη διαταραχή διατροφής.

Πώς διαφέρει από μια διατροφική διαταραχή;

Αν και η διαταραγμένη διατροφή δεν είναι η ίδια με μια διατροφική διαταραχή, θα μπορούσε να θεωρηθεί προκλινική συμπεριφορά διαταραχής διατροφής, σύμφωνα με τον Dr. Jillian Lampert, τον επικεφαλής της στρατηγικής του προγράμματος Emily και την Veritas Collaborative, WHO που μίλησε με ιατρικά νέα σήμερα.

Ο Δρ Lampert δήλωσε στο MNT:

“[Η διαταραγμένη διατροφή] είναι πιθανό να προχωρήσει σε διατροφική διαταραχή, αλλά [δεν πληροί […] διαγνωστικά κριτήρια για μια διατροφική διαταραχή ακόμα . Μπορεί να περιλαμβάνει δίαιτα, διαταραχή, καθαρισμό, υπερβολική άσκηση, [κατάχρηση] χάπια διατροφής ή άλλα συμπληρώματα, καθαριστική κατάχρηση, εμμονή με τρόφιμα ή/και δραστηριότητα, περιορίζοντας τα τρόφιμα ή τις ομάδες τροφίμων, μεταξύ άλλων “.

MNT μίλησε επίσης με τον Dr. Allison Chase, περιφερειακό κλινικό διευθυντή του Κέντρου Ανάκτησης Τροφίμων. Σημείωσε ότι:

“Στην τρέχουσα κουλτούρα μας και με τη συνεχή εισροή μηνυμάτων στα κοινωνικά μέσα ενημέρωσης και σε άλλους χώρους ειδήσεων, μπορεί να είναι δύσκολο να αποκρυπτογραφηθεί η« κανονική »κατανάλωση από το διαταραγμένο φαγητό. Ωστόσο, είναι πολύ σημαντικό να αναγνωρίσουμε πόσο παραμορφωμένες και λανθασμένες πληροφορίες διατροφής μπορούν να είναι. Συχνά, η προωθημένη κουλτούρα διατροφής που βλέπουμε είναι πραγματικά πιο χαρακτηριστικό της διαταραγμένης κατανάλωσης από την υγιεινή. ”

Αν και η γραμμή μεταξύ των δύο καταστάσεων μπορεί να είναι διφορούμενη, ο καθορισμός της διαφοράς μεταξύ μιας διατροφικής διαταραχής και της διαταραγμένης κατανάλωσης συνήθως περιλαμβάνει την εξέταση τριών παραγόντων:

 • συμπεριφορές: άτομα με διατροφικές διαταραχές Μπορεί συχνά να συμμετέχει σε πολλαπλές συμπεριφορές σχετικά με τα τρόφιμα. Αντίθετα, τα άτομα με διαταραγμένα πρότυπα διατροφής μπορούν να συμμετέχουν μόνο σε μια συμπεριφορά ή συμπεριφορές εμπειρίας λιγότερο συχνά.
 • Οι εμμονή σκέψεις: Τα άτομα που βιώνουν μια διατροφική διαταραχή μπορούν να σκέφτονται συνεχώς για τα τρόφιμα ή τα τρόφιμα που σχετίζονται με τα τρόφιμα, συμπεριλαμβανομένης της εικόνας του σώματος. Αντίθετα, οι άνθρωποι που βιώνουν διαταραγμένη κατανάλωση μπορεί να μην σκεφτούν αυτές τις ανησυχίες τόσο συχνά.
 • Λειτουργικότητα: Τα πρότυπα διατροφής κάποιου με διατροφική διαταραχή μπορούν να προκαλέσουν σημαντικές προκλήσεις με καθημερινή λειτουργία, ενώ τα άτομα με διαταραγμένη διατροφή μπορεί να μην το βιώσουν στον ίδιο βαθμό.

Έχει τα πανδημία που επηρεάζει τα πρότυπα φαγητού;

Τα στοιχεία υποδηλώνουν ότι τα κλειδαριές που σχετίζονται με την πανδημία και τα πρωτόκολλα κοινωνικής απομάκρυνσης μπορεί να συνέβαλαν στην αύξηση της διαταραγμένης διατροφής.

Για παράδειγμα, σύμφωνα με μια ποιοτική ανάλυση των θέσεων των κοινωνικών μέσων μεταξύ των χρηστών Reddit, οι περισσότεροι χρήστες ανέφεραν ότι τα μέτρα Pandemic Covid-19 και τα συναφή μέτρα πρόληψης της δημόσιας υγείας επηρέασαν δυσμενώς την ψυχική τους υγεία και συνέβαλαν σε αυξημένες διαταραγμένες συμπεριφορές διατροφής .

Άλλες έρευνες που αξιολογούν τον αντίκτυπο των κλειδωμάτων που σχετίζονται με την πανδημία αποκάλυψαν παρόμοια ευρήματα. Για παράδειγμα, οι επιστήμονες στην Ιταλία έστειλαν ερωτηματολόγια σε αυτο-επιλεγμένους συμμετέχοντες μέσω του Διαδικτύου για να καθορίσουν την επίδραση της πανδημίας στην κατανάλωση τροφίμων.

διαπίστωσαν ότι περίπου το 46,1% των ερωτηθέντων ανέφεραν ότι έτρωγαν περισσότερο σε περιορισμό και το 19,5% ανέφερε ότι κέρδισε βάρος. Επιπλέον, το 42,7% των ερωτηθέντων απέδωσε την αυξημένη κατανάλωση τροφίμων σε υψηλότερα επίπεδα άγχους.

Ο Δρ Chase είπε:

“Σίγουρα έχουμε δει μια άνοδο στην ανάγκη για φροντίδα διαταραχής διατροφής από την αρχή της πανδημίας. Στις αρχές της πανδημίας, η Εθνική Ένωση Διατροφικών Διαταραχών παρουσίασε αύξηση 74% στις κλήσεις προς τη γραμμή βοήθειας σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος. Από την πλευρά μας, από τις αρχές του τρέχοντος έτους, έχουμε λάβει 89% περισσότερες νέες κλήσεις ασθενών σε σύγκριση με την ίδια περίοδο πέρυσι. ”

Γιατί η πανδημία επηρέασε αρνητικά τα πρότυπα διατροφής;

Η έρευνα υποδηλώνει ότι διάφοροι παράγοντες μπορεί να διαδραματίσουν κάποιο ρόλο στη διαταραγμένη διατροφή που σχετίζεται με την πανδημία.

Αυτοί οι παράγοντες περιλαμβάνουν:

 • Υψηλότερα επίπεδα στρες
 • Αυξημένες επαγόμενες από πανδημία συνθήκες ψυχικής υγείας
 • Αλλαγές στις ρουτίνες
 • Ανησυχία σχετικά με τον πιθανό περιορισμό των τροφίμων λόγω της μειωμένης πρόσβασης
 • Αυξημένη χρήση των κοινωνικών μέσων ενημέρωσης και της έκθεσης σε στιγματισμό βάρους και εικόνες σώματος
 • νέα ή αυξημένη ανησυχία με τρόφιμα και Τρώγοντας, σώμα 2, και αντιληπτή πίεση για να χάσετε βάρος.

“Η πανδημία Covid-19 έχει επηρεάσει πολύ σημαντικά τους ανθρώπους. Η απομόνωση, το άγχος και τα ισχυρά κοινωνικά μηνύματα σχετικά με το βάρος, την εμφάνιση, την κατανάλωση και τη δραστηριότητα εντατικοποιήθηκαν σημαντικά κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, οδηγώντας τους ανθρώπους να αγωνιστούν με τη διατροφική διαταραχή [συγκεκριμένες] σκέψεις και συμπεριφορές ».

– Ο Δρ Jillian Lampert

Επιπλέον, ο Δρ Chase προτείνει ότι “νωρίς στην πανδημία, το άγχος και το άγχος από την απομόνωση και την κοινωνική απομάκρυνση έπαιξε παράγοντα με εκείνους που αγωνίζονται με διατροφικές διαταραχές. «

επεσήμανε ότι «οι διαταραχές που ευδοκιμούν ευδοκιμούν σε απομόνωση και μυστικότητα, οπότε η πανδημία θα μπορούσε να επιδεινώσει αυτό σε μερικούς ανθρώπους».

“Στην αρχή, ο πανικός γύρω από τα καταστήματα παντοπωλείων που εξαντλούνται από διάφορα αντικείμενα ήταν μια πιθανή σκανδάλη για άτομα με διατροφικές διαταραχές ή που βρίσκονται σε ανάκαμψη, καθώς θα μπορούσαν να βασίζονται σε μια ρουτίνα και συγκεκριμένα τρόφιμα για να βοηθήσουν στη διατήρηση τους στο κομμάτι ανάκαμψης τους. Και στη συνέχεια προσθέστε το φόβο να αρρωστήσετε αν βγείτε για να αναζητήσετε θεραπεία. Αυτό θα μπορούσε να είναι πραγματικά επιζήμιο για κάποιον που χρειάζεται επαγγελματική υποστήριξη για τη διατροφική τους διαταραχή », πρόσθεσε.

Ο Δρ Chase σημείωσε επίσης:

“Καθώς το μήκος της πανδημίας έχει αυξηθεί, έχει και η αβεβαιότητα και η σύγχυση. Για όσους είναι πιο προδιάθετοι με μια ανήσυχη ιδιοσυγκρασία, όπως βλέπουμε σε εκείνους που βιώνουν διατροφικές διαταραχές, έχει νόημα ότι η συναισθηματική δυσφορία εντείνεται, με αποτέλεσμα την αύξηση των διατροφικών διαταραχών “.

Πώς να αναγνωρίσετε σημάδια διαταραγμένης διατροφής

Σύμφωνα με τον Δρ Lampert, τα σημάδια διαταραγμένης διατροφής μπορεί να περιλαμβάνουν:

 • Αλλαγές διάθεσης
 • Απομόνωση ή κατανάλωση μόνο
 • Ειδικά αιτήματα τροφίμων ή αποφυγή ορισμένων τροφίμων
 • Εκφράζοντας ανησυχία για την εικόνα του σώματος ή το βάρος.
 • “Μεταξύ των σημείων διαταραγμένης κατανάλωσης είναι η χρήση κανόνων, κρίσεων και περιορισμού των ομάδων τροφίμων και τροφίμων”, προσθέτει ο Δρ Chase.

  Διαχείριση διαταραχής διαταραχής

  Τα άτομα με διαταραγμένα σχέδια διατροφής μπορούν να μάθουν να τα αντιμετωπίζουν με επιτυχία. Ωστόσο, εάν ένα άτομο ανησυχεί ότι μπορεί να έχει διατροφική διαταραχή, είναι καλύτερο να συμβουλευτείτε έναν επαγγελματία υγείας για πιθανή διάγνωση και θεραπεία.

  Για να βοηθήσετε στη διαχείριση της διαταραγμένης κατανάλωσης, ο Δρ Lampert συμβουλεύει:

  “Λάβετε υποστήριξη. Ζητώντας και να πάρει βοήθεια φωτίζει τη διατροφική διαταραχή ή το διαταραγμένο φαγητό και βοηθά στη μετατόπιση των συμπεριφορών, των σκέψεων και των συναισθημάτων που οδηγούν σε πραγματική αλλαγή. Συζητήστε με το γιατρό σας, έναν θεραπευτή, έναν διαιτολόγο, ιδιαίτερα έναν ειδικό στις διατροφικές διαταραχές. ”

  “Η εκμάθηση της διαχείρισης της διαταραχής διατροφής δεν είναι μόνο η μάθηση για την υγιή και ισορροπημένη διατροφή, αλλά και για την αναγνώριση και τη διαχείριση των συναισθημάτων κάποιου”, δήλωσε ο Δρ Chase.

  Πρόσθεσε: “Μην θέσετε άκαμπτα κανόνες για τον εαυτό σας σχετικά με την κατανάλωση τροφίμων. Αναγνωρίστε όταν θέτετε κρίσεις σε ορισμένα τρόφιμα. Αντί να επισημάνετε ένα συγκεκριμένο φαγητό ως καλό ή κακό, επισημάνετε το με ουδέτερο τρόπο. ”

  “Είναι εξίσου σημαντικό να μάθουμε υγιεινούς τρόπους για να διαχειριστούμε τα δυσάρεστα συναισθήματα και να επαναφέρουμε τις προσδοκίες για τον εαυτό μας”, εξήγησε ο Δρ Chase. “Η παρακολούθηση των σκέψεων και των συναισθημάτων κάποιου μπορεί να είναι χρήσιμη για τον εντοπισμό όταν κάποιος χρησιμοποιεί τρόφιμα και ανθυγιεινές συμπεριφορές ως μια ανθυγιεινή στρατηγική αντιμετώπισης”.

  Επιπλέον, σημείωσε ότι “μια σημαντική και ισχυρή στρατηγική είναι να μετατοπίσει την έμφαση και το χρόνο που δαπανάται για τα κοινωνικά μέσα, δηλαδή τους ιστότοπους και τους λογαριασμούς με ανθυγιεινά μηνύματα”.

  “Αλλάξτε την τροφοδοσία των κοινωνικών μέσων, ώστε να ακολουθείτε θετικά στο σώμα, υποστηρικτικούς ανθρώπους και λογαριασμούς”, προέτρεψε.

  Παρόμοια με τη μετατόπιση των κοινωνικών μέσων, είναι σημαντικό να δοθεί προτεραιότητα στον εαυτό του με τους φίλους και την οικογένεια που προωθούν υγιή και θετικά μηνύματα “.

  -Dr. Allison Chase

  Παρά τις αρνητικές επιπτώσεις που είχε το Covid-19 στην κατανάλωση προτύπων, ο Δρ Chase πρότεινε ότι έχει προκύψει θετική: πιο διαδεδομένες επιλογές εικονικής θεραπείας.

  “Στο Κέντρο Ανάκτησης Τρώγοντας, ξεκινήσαμε πραγματικά εικονικό εντατικό εξωτερικό ασθενή το 2017 σε τρία κράτη”, δήλωσε στην MNT. “Όταν ξεκίνησε η πανδημία και οι κανονισμοί για την ασφάλιση και τους κρατικούς κανονισμούς ήταν χαλαροί, ήμασταν έτοιμοι να καταστήσουμε πολύ πιο ευρέως διαθέσιμο εικονικό εντατικό εξωτερικό νοσοκομείο. Το προσφέρουμε τώρα σε 34 πολιτείες. ”

  “[n] OT Μόνο αυτό βοήθησε εκείνους που θα μπορούσαν να μην μπόρεσαν να έρθουν σε προσωπική φροντίδα λόγω του Covid-19, ανοίγουν επιλογές θεραπείας σε άτομα χωρίς πρόσβαση γενικά, όπως αυτές που ζουν πιο μακριά από πόλεις με κέντρα θεραπείας “, επεσήμανε.

  Παρόλο που οι λόγοι πίσω από αυτό το φαινόμενο δεν έχουν ακόμη κατανοηθεί πλήρως, τα ευρήματα της έρευνας και οι εμπειρογνώμονες υποδηλώνουν ότι η πανδημία COVID-19 συνέβαλε στην αύξηση της διαταραγμένης διατροφής.

  Ακόμα, λόγω της βελτιωμένης ευαισθητοποίησης και της καλύτερης πρόσβασης σε επιλογές θεραπείας, υπάρχει ελπίδα ότι οι άνθρωποι που βιώνουν διαταραγμένη διαταραχή που σχετίζονται με την πανδημία μπορούν να περιηγηθούν με επιτυχία σε μια υγιή σχέση με τα τρόφιμα.

  για ζωντανές ενημερώσεις σχετικά με τις τελευταίες εξελίξεις σχετικά με το COVID-19, κάντε κλικ εδώ.

  • Ψυχική υγεία
  • Διατροφή/δίαιτα