Covid-19 és rendezetlen étkezés: Hogyan befolyásolta a járvány az étkezési szokásokat

Covid-19 és rendezetlen étkezés: Hogyan befolyásolta a járvány az étkezési szokásokat

Az elmúlt 2 évben, a Covid-19 Pandemic számos fizikai és érzelmi kihívást váltott ki. De hátrányosan befolyásolta -e az emberek étkezési szokásait, és megnövelte a rendezetlen étkezés prevalenciáját?

Bár nem szerepelnek diagnosztizálható állapotként a mentális rendellenességek diagnosztikai és statisztikai kézikönyvében, az 5. kiadás (DSM-5), a rendezetlen étkezés az étkezési rendellenességhez hasonló tüneteket okozhat, beleértve a korlátozó vagy kényszeres élelmiszer-fogyasztást.

Sőt, a szorongás, az érzelmi szorongás és a rutin változásai-ugyanazok a stresszorok közül néhány, amelyeket sok ember tapasztalt a Covid-19 járvány során-kiválthatja vagy fokozhatja ezeket a tüneteket.

A járvány korai szakaszában a kutatások kimutatták, hogy az önjelentéses étkezési rendellenességekkel kapcsolatos aggályok növekedtek. Ez azonban azt jelenti-e, hogy a járványos stressz növekedett más élelmezéssel kapcsolatos mentálhigiénés problémák, például a rendezetlen étkezés?

További tanácsok a Covid-19 megelőzésével és kezeléssel kapcsolatban látogasson el a Coronavírus Hubba.

Ebben a különleges tulajdonságban két szakértővel beszéltünk, hogy segítsünk meghatározni a rendezetlen étkezés és a COVID-19 járvány kapcsolatát.

Mi a rendezetlen étkezés?

A rendezetlen étkezés kihívást jelenthet, hogy meghatározza, mivel az étkezési szokások széles skáláját magában foglalja. Általában azonban a rendezetlen étkezési mintázatú emberek éhségtől eltérő okokból is fogyaszthatnak.

Ezen felül megváltoztathatják étkezési szokásaikat a belső vagy külső ingerekre, például stresszre, unalomra vagy érzelmi rendellenességre adott válaszként.

A rendezetlen étkezési szokásokban szenvedő embereknek olyan tünetei lehetnek, mint az étkezési rendellenesség. Ezek a tünetek magukban foglalhatják:

 • Élvezés vagy az ételek kihagyása
 • Binge étkezés
 • Konkrét élelmiszercsoportok vagy ételek elkerülése
 • Tisztítás vagy hashajtó visszaélés
 • Egészségtelen foglalkozás testképével vagy súlyával

Ezek a tünetek azonban nem fordulhatnak elő olyan gyakran, vagy ugyanolyan intenzitással, amelyet valaki tapasztal, akinek a tapasztalata a Klinikailag diagnosztizált étkezési rendellenesség.

Hogyan különbözik az étkezési rendellenességtől?

Bár a rendezetlen étkezés nem megegyezik az étkezési rendellenességgel, Dr. Jillian Lampert, az Emily Program stratégiai vezérigazgatója és a Veritas Collaborative, Who Who Who Who Who Who Who Who Who szerint preklinikai étkezési zavarának tekinthető. Ma beszélt az orvosi hírekkel.

Dr. Lampert azt mondta az MNT -nek:

“A [rendezetlen étkezés] valószínűleg étkezési rendellenességre fog haladni, de [ez] nem felel meg az étkezési rendellenesség diagnosztikai kritériumainak – Ez magában foglalhatja a diétát, a túlzott étkezést, a tisztítást, a túlzott erőszakoskodást, a diétás tabletták vagy más kiegészítők visszaélését, a hashajtó visszaélés, az ételek és/vagy tevékenységek megszállottsága, többek között az ételek vagy élelmiszercsoportok korlátozása. ”

mnt beszélt Dr. Allison Chase -vel, az Eater Recovery Center regionális klinikai igazgatójával. Megjegyezte, hogy:

“Jelenlegi kultúránkban és a közösségi médiában és más hírhelyek folyamatos üzenetküldésekor kihívást jelenthet a rendezetlen étkezés„ normál ”étkezés megfejtése. Nagyon fontos azonban felismerni, hogy milyen torz és félrevezető táplálkozási információk lehetnek. Gyakran az általunk látott előléptetett étrend -kultúra valójában inkább a rendezetlen étkezésre jellemző, mint az egészséges. ”

Bár a két helyzet közötti vonal nem egyértelmű lehet, az étkezési rendellenesség és a rendezetlen étkezés közötti különbség meghatározása általában három tényező vizsgálatát foglalja magában:

 • Viselkedés: Étkezési rendellenességekkel küzdő emberek Gyakran részt vehet több viselkedésben az ételekkel kapcsolatban. Ezzel szemben a rendezetlen étkezési szokásokkal rendelkező emberek csak egy viselkedésben vesznek részt, vagy ritkábban tapasztalhatják meg a viselkedést.
 • rögeszmés gondolatok: Az étkezési rendellenességet szenvedő egyének folyamatosan gondolkodhatnak az élelmiszerekkel vagy az élelmiszerekkel kapcsolatos témákra, beleértve a testképet is. Ezzel szemben a rendezetlen étkezést tapasztaló emberek nem gondolkodhatnak ezekre az aggodalmakra.
 • Funkcionalitás: Az étkezési rendellenességgel küzdő személyek étkezési szokásai jelentős kihívásokat okozhatnak a napi működés során, míg a rendezetlen étkezési emberek nem tapasztalhatják meg ugyanolyan mértékben.

A pandémiás befolyásolta -e az étkezési szokásokat?

A bizonyítékok azt sugallják, hogy a járványhoz kapcsolódó lezárások és a társadalmi távolodási protokollok hozzájárulhatnak a rendezetlen étkezés növekedéséhez.

Például, a reddit felhasználók körében a szociális média hozzászólásainak kvalitatív elemzése szerint a legtöbb felhasználó arról számolt be, hogy a COVID-19 járvány- és kapcsolódó közegészségügyi megelőzési intézkedések hátrányosan befolyásolták mentális egészségüket, és hozzájárultak a fokozott rendezetlen étkezési viselkedéshez –

Egyéb kutatások, amelyek a járványhoz kapcsolódó lezárások hatását értékelik, hasonló eredményeket tártak fel. Például az olaszországi tudósok kérdőíveket küldtek az önmagában kiválasztott résztvevőknek az interneten keresztül, hogy meghatározzák a pandémiás hatását az élelmiszer-fogyasztásra.

Úgy találták, hogy a válaszadók körülbelül 46,1% -a jelentett többet a szülésben, és 19,5% -uk számolt be a fogyásról. Ezenkívül a válaszadók 42,7% -a tulajdonította a megnövekedett élelmiszer -fogyasztást a magasabb szorongásszintnek.

Dr. Chase azt mondta:

„A pandémia kezdete óta határozottan láttuk az étkezési rendellenességek gondozásának szükségességét. A járvány elején a Nemzeti Étkezési Rendellenességek Szövetsége 74% -kal növekedett a segélyvonalhoz vezető hívásokban az előző évhez képest. A mi részünkről, ez év eleje óta 89% -kal több új beteghívást kaptunk, mint az előző év azonos időszakában. ”

Miért befolyásolta a járvány negatívan az étkezési szokásokat?

A kutatás azt sugallja, hogy számos tényező szerepet játszhat a járványokkal kapcsolatos rendezetlen étkezésben.

Ezek a tényezők magukban foglalják:

 • Magasabb szintű stressz
 • megnövekedett járvány által kiváltott mentális egészségi állapotok
 • A rutinok változásai
 • A csökkentett hozzáférés miatti lehetséges élelmiszer -korlátozás miatt aggodalomra ad okot. étkezés, 2. test és észlelt nyomás a fogyáshoz.

“A Covid-19 járvány nagyon jelentősen befolyásolta az embereket. Az elszigeteltség, a szorongás és az erős társadalmi üzenetek a súlyról, a megjelenésről, az étkezésről és az aktivitásról jelentősen fokozódtak ebben az időben, ami arra készteti az embereket, hogy küzdjenek az étkezési rendellenességekkel [specifikus] gondolatokkal és viselkedéssel. ”

– Dr. Jillian Lampert

Ezenkívül Dr. Chase azt sugallja, hogy „a járvány korai szakaszában, a stressz és a szorongás az elszigeteltségtől és a társadalmi távolságtól kezdve tényezőt játszott az étkezési rendellenességekkel küzdötteknél. ”

Rámutatott, hogy „[e] rendellenességek elszigetelten és titoktartásban fejlődnek, így a járványt súlyosbíthatta volna néhány embernél.”

“Az elején a különféle tárgyakból kifolyó élelmiszerboltok körüli pánik potenciális kiváltóak voltak az étkezési rendellenességekkel küzdő emberek számára, vagy akik gyógyulnak, mivel rutin és speciális ételekre támaszkodhatnak, hogy segítsék a megtartást. ők a helyreállítási pályán. És akkor add hozzá a félelemtől, hogy megbetegedjen, ha kezelésre törekszik; Ez valóban káros lehet olyan személyek számára, akiknek szakmai támogatásra van szükségük étkezési rendellenességükhöz ” – tette hozzá.

Dr. Chase szintén megjegyezte:

“Ahogy a járvány hossza növekedett, a bizonytalanság és a zavar is. Azok számára, akik jobban hajlamosak egy szorongó temperamentummal, amint azt azokban az étkezési rendellenességekben látjuk, értelme van, hogy az érzelmi kellemetlenség fokozódik, ami az étkezési rendellenességek növekedését eredményezi. ”

Hogyan lehet felismerni a rendezetlen étkezés jeleit

Dr. Lampert szerint

 • A hangulatváltozások
 • Szigetelés vagy étkezés önmagában
 • Különleges ételkérelmek vagy bizonyos élelmiszerek elkerülése
 • A testkép vagy a súly miatt aggodalomra ad okot.
 • „A rendezetlen étkezés jelei között a szabályok, ítéletek és az élelmiszer- és élelmiszercsoportok korlátozása a szabályok, az ítéletek és az élelmiszercsoportok korlátozása.” – tette hozzá Dr. Chase.

  A rendezetlen étkezés kezelése

  A rendezetlen étkezési szokásokkal rendelkező emberek megtanulhatják, hogy sikeresen kezeljék őket. Ha azonban valaki aggódik, hogy étkezési rendellenességgel járhat, akkor a legjobb, ha konzultál egy egészségügyi szakemberrel a lehetséges diagnózis és kezelés szempontjából.

  A rendezetlen étkezés kezelése érdekében Dr. Lampert azt tanácsolja:

  “Támogatás. A kérdés és a segítségnyújtás rávilágít az étkezési rendellenességre vagy a rendezetlen étkezésre, és segít megváltoztatni a viselkedést, gondolatokat és érzéseket, amelyek valódi változáshoz vezetnek. Beszéljen orvosával, terapeutával, dietetikusával, különösen az étkezési rendellenességek szakemberével. ”

  „A rendezetlen étkezés kezelésének megtanulása nemcsak az egészséges és kiegyensúlyozott táplálkozás megismerése, hanem az érzelmek felismeréséről és kezeléséről is” – mondta Dr. Chase.

  Hozzátette: „Ne állítson merev szabályokat az élelmiszer -fogyasztásra vonatkozóan. Felismerje, amikor ítéleteket hoz bizonyos ételekre. Ahelyett, hogy egy bizonyos ételt jónak vagy rossznak jelölne, jelölje meg semleges módon. ”

  „Ugyanilyen fontos az egészséges módszerek megtanulása a kényelmetlen érzések kezelésére és a magunkkal szembeni elvárások visszaállítására” – magyarázta Dr. Chase. “A gondolatainak és érzéseinek nyomon követése hasznos lehet azonosítani, amikor az ételt és az egészségtelen viselkedést egészségtelen megküzdési stratégiaként használják.”

  Ezenkívül megjegyezte, hogy „a jelentős és erőteljes stratégiát a közösségi médiában eltöltött idő és az egészségtelen üzenetküldéssel rendelkező helyek és beszámolók mozgatása.”

  „Változtassa meg a közösségi média hírcsatornáját úgy, hogy a test-pozitív, támogató embereket és beszámolókat kövesse”-sürgette.

  „Hasonlóan a közösségi média eltolódásához, fontos, hogy prioritást élvezjünk az egészséges és pozitív üzeneteket előmozdító barátokkal és családjával.”

  -Dr. Allison Chase

  Annak ellenére, hogy a COVID-19 negatív hatással volt az étkezési szokásokra, Dr. Chase azt javasolta, hogy egy pozitív kialakult: szélesebb körű virtuális kezelési lehetőségek.

  „Az Eating Recovery Centernél 2017 -ben három államban indítottuk el a virtuális intenzív járóbeteg -t” – mondta az MNT -nek. „Amikor a járvány megkezdődött, és a biztosítás és az állami rendeletek enyhültek, arra késztettünk, hogy a virtuális intenzív járóbeteg sokkal szélesebb körben elérhetővé tegyük. Most 34 államban kínáljuk. ”

  “[n] csak ez segített azoknak, akik esetleg nem tudtak személyesen ellátni a Covid-19 miatt, a kezelési lehetőségeket nyitotta meg az emberek számára, mint általában akik távolabb élnek a kezelőközpontokkal rendelkező városoktól ” – mutatott rá.

  Bár a jelenség mögött meghúzódó okok még nem értenek teljesen, a kutatási eredmények és a szakértők azt sugallják, hogy a COVID-19 járvány hozzájárult a rendezetlen étkezés növekedéséhez.

  Mégis, a jobb tudatosság és a kezelési lehetőségekhez való jobb hozzáférés miatt reménykednek, hogy a járványokkal kapcsolatos rendezetlen étkezést tapasztalt emberek sikeresen navigálhatnak az egészséges kapcsolathoz az ételekkel.

  A COVID-19-re vonatkozó legfrissebb fejlemények élő frissítéseihez kattintson ide.

  • Mentális egészség
  • Táplálkozás/étrend